środa, 23 sierpnia 2017

WYWIAD Z LAYLA WHELDON

Dziś przychodzę do Was z czymś, czego jeszcze na moim blogu nie było. Udało mi się przeprowadzić wywiad z autorką książki, o której ostatnio jest w Polsce bardzo głośno. Mam nadzieję, że zarówno pytania, jak i odpowiedzi Wam się spodobają. Być może w przyszłości wywiady będę się pojawiały częściej na moim blogu.

czwartek, 17 sierpnia 2017

PREMIEROWO "Dance, sing, love. Miłosny układ" Layla Wheldon

TYTUŁ: Dance, sing, love. Miłosny układ
AUTOR: Layla Wheldon
SERIA: Dance, sing, love #1
ILOŚĆ STRON: 528
WYDAWNICTWO: Helion (Editio Red)
DATA WYDANIA: 17.08.2017


Za możliwość poznania tanecznej i pełnej miłości historii Livi Innocenti dziękuję Wydawnictwu Editio Red


Livia Innocenti jest zawodową tancerką. Razem z zespołem robi show podczas koncertów i teledysków największych gwiazd muzyki. James Sheridan jest topowym piosenkarzem, bożyszczem fanek i ulubieńcem portali plotkarskich. Spotykają się w Rzymie w czasie wspólnego tournée po Europie. Livia szybko przekonuje się, że woda sodowa uderzyła młodemu celebrycie do głowy. Nikt jej tak nie wkurza na próbach, jak arogancki i egoistyczny James. Na dodatek choreografia przewiduje kilka utworów w ich wykonaniu w duecie. Początkowo nie potrafią się dogadać i nawzajem się ignorują, jednak serca nie da się oszukać, nie na dłuższą metę. Czy będzie to szczęśliwy układ? Jakie role przyjdzie im wspólnie zatańczyć w tej historii?
Podążanie za głosem serca nie zawsze jest takie proste, jak się wydaje, i nie zawsze słuszne. Czasem kierowanie się rozumem jest najlepszą drogą, bo miłość, zamiast uszczęśliwiać, potrafi sprawiać ból. Zatrać się w historii pełnej pasji, pożądania, zwrotów akcji i gorących rytmów. 




Gdy tylko zobaczyłam, że “Dance, sing, love. Miłosny układ” zostanie już niedługo wydana, a poza tym opiera się głównie na tańcu, muzyce i miłości, nie mogłam przejść obok tej pozycji obojętnie. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa EditioRed miałam okazję poznać ją jeszcze przed premierą, a dzisiaj przychodzę do Was z jej recenzją. Na wstępie powiem tylko tyle, że po raz kolejny zostałam przekonana, że polscy autorzy także potrafią świetnie pisać. A ta książka jest przykładem na niesamowicie wciągający romans, od którego trudno się oderwać.
 
„Nie zamykaj swojego serca, ponieważ zostało zranione i złamane. Może ktoś w przyszłości wejdzie z butami do twojego życia z taśmą klejącą zrobioną z miłości i wszystko poskleja w całość.”

piątek, 14 lipca 2017

"Chłopak, który o mnie walczył" Kristy Moseley

TYTUŁ: Chłopak, który o mnie walczył
AUTOR: Kristy Moseley
SERIA: Fighting to be free #2
ILOŚĆ STRON: 333
WYDAWNICTWO: Harper Collins
TŁUMACZENIE: Danuta Fryzowska
DATA WYDANIA: 14.06.2017


Za możliwość dania drugiej szansy tej serii dziękuję Wydawnictwu Harper Collins

Czasem musisz odejść…
Rozstanie z Jamiem było dla Ellie najtrudniejszą rzeczą, z jaką musiała się zmierzyć. Rozpoczęła nowe życie, w nowym miejscu, u boku nowego mężczyzny. Tragedia rodzinna zmusza ją jednak do powrotu do domu. Ellie jest przekonana, że wyleczyła się z Jamiego – zapomniała o namiętności i złamanym sercu. Jednak gdy tylko się spotykają, ich miłość odnawia się ze zdwojoną siłą.

Czasem zostajesz i walczysz…
Jamie wie, co to ból. Doświadczył go, walcząc o życie w więzieniu. Ale nic nie może się równać z bólem, jaki czuł, gdy Ellie wyjechała. Gdy niespodziewanie wróciła, Jamie nie zamierza jej już nigdy stracić.

Ellie nadal kocha Jamiego, ale nie może się pogodzić z jego przeszłością. A on ma groźnych wrogów, którzy wykorzystają każdą okazję, żeby go dopaść. 



Kiedy niecałe cztery miesiące wcześniej skończyłam czytać „Chłopaka, który chciał zacząć od nowa” byłam tak zirytowana tamtą książkę, że jeszcze chwila, a wyrzuciłabym ją przez okno. Jednak autorka w taki sposób ją zakończyła, że aż się prosiło, żeby sięgnąć po drugą część. Poza tym, coś w jej stylu pisania, a także w wykreowaniu Jamiego sprawiło, że naprawdę byłam ciekawa, jak potoczą się dalsze losy dwójki głównych bohaterów. I choć w trakcie czytania pierwszej części na pytanie, czy sięgnę po kolejny tom kategorycznie bym zaprzeczyła, tak gdy otrzymałam propozycję zrecenzowania tej powieści od wydawnictwa, zgodziłam się bez zastanowienia. I już od pierwszych stron moje wątpliwości zostały rozwiane. Druga część była zdecydowanie mniej, jeśli w ogóle, irytująca od swojej poprzedniczki.

czwartek, 6 lipca 2017

"Piękne złamane serca" Sara Barnard




 TYTUŁ: Piękne złamane serca
AUTOR: Sara Barnard
ILOŚĆ STRON: 350
WYDAWNICTWO: Insignis
TŁUMACZENIE: Joanna Grabarek
DATA WYDANIA: 05.07.2017


Za możliwość poznania historii Caddy, Rosie i Suzanne dziękuję AIM MEDIA!


Caddy i Rosie są nierozłączne. Bardzo się różnią, ale to tylko je do siebie zbliża. Gdy Caddy kończy szesnaście lat, zdaje sobie sprawę, że chciałaby być taka jak jej przyjaciółka – pewna siebie, przebojowa i zabawna. Wtedy w ich życie wkracza śliczna oraz – jak się okazuje – skrywająca pewną tajemnicę Suzanne. I wszystko staje się jeszcze bardziej skomplikowane. Przeszłość Suzanne stopniowo wychodzi na jaw, teraźniejszość wymyka się spod kontroli, a Caddy zaczyna dostrzegać, że problemy mogą być bardzo ekscytujące. Jednak budowanie przyjaźni i próby zaleczenia starych ran są dużo boleśniejsze, niż którakolwiek z dziewczyn się spodziewa. Caddy wkrótce przekonuje się, że kłopoty potrafią się mnożyć w niesłychanym tempie. 


Kiedy zabierałam się za czytanie tej powieści, kompletnie nie wiedziałam, czego powinnam się po niej spodziewać. Nie miałam pojęcia, o czym ona w ogóle będzie. Jedyne, co dowiadujemy się z jej opisu, to to, że jest to książka o przyjaźni. Jak się później okazało, nie była to kolejna powieść o zwyczajnych nastolatkach i ich zwyczajnych problemach. Była to książka, która kilkakrotnie złamała mi serce.

poniedziałek, 5 czerwca 2017

"Magia olewania" Sarah Knight

TYTUŁ: Magia olewania
AUTOR: Sarah Knight
ILOŚĆ STRON: 206
WYDAWNICTWO: Muza
TŁUMACZENIE: Magdalena Macińska
DATA WYDANIA: 15.03.2017

Za egzemplarz recenzencki tej książki dziękuję Business&Culture



Magia olewania jest książką dla tych wszystkich, którzy pracują za dużo, za mało wolnych chwil spędzają na rozrywce i nigdy nie mają wystarczająco dużo czasu dla ludzi i spraw, które naprawdę ich uszczęśliwiają. 
Dzięki tej książce dowiesz się:·      
Dlaczego przejmowanie się tym, co pomyślą inni jest twoim najgorszym wrogiem i jak przestać to robić.    
Jakie są proste kryteria oddzielania tego, czym powinniśmy się przejmować od tego, czym nie warto zaprzątać sobie głowy.·       
Jak praktykować sztukę nieprzejmowania się nieistotnymi rzeczami i prośbami oraz nielubianymi ludźmi, nie zachowując się jednocześnie w sposób bezduszny i lekceważący.·       
Jak opanować sztukę mówienia „nie” rzeczom nieważnym, co doprowadzi do zmiany twojego życia.
I o wiele więcej!  





Sam tytuł, opis, a także szum, jak zrobił się wokół tej książki skłonił mnie do sięgnięcia po nią. Zawsze uważałam, że za bardzo się wszystkim przejmuję, biorę wszystko do siebie, chociaż wiecie co? Autorce chyba chodziło o zupełnie inne sprawy, które należy olać. Niedawno zdałam sobie sprawę, jak wiele rzeczy olewam i że coraz częściej przestaję się przejmować rzeczami mało istotnymi. Jednak autorka przedstawia w tej książce niesamowicie dziwne dla mnie priorytety. Olać szefa? Olać rodzinę? Olać pracę? Czy to w ogóle jest możliwe? Po przeczytaniu tego poradnika, udało mi się poniekąd wyrobić opinię o książce, która wydawała się być taka obiecująca…

piątek, 28 kwietnia 2017

"Książę i gwardzista" Kiera Cass

TYTUŁ: Książę i gwardzista
AUTOR: Kiera Cass
SERIA: Selekcja #2.5
ILOŚĆ STRON: 220
WYDAWNICTWO: Jaguar
TŁUMACZENIE: Małgorzata Kaczarowska
DATA WYDANIA: 05.11.2014



"Książę" pokazuje wydarzenia sprzed eliminacji i pozwala czytelnikowi śledzić młodego władcę od pierwszego dnia ich rozpoczęcia. W drugiej z opowieści przekonamy się, jak płynęło życie Aspena w pałacowych komnatach- i ujrzymy prawdę o świecie gwardzistów, której nigdy nie pozna America... 







Pomimo tego, że nie za bardzo przepadam za tego typu dodatkami do serii, nie wyobrażałam sobie nie przeczytać „Księcia i gwardzisty”, bo naprawdę zakochałam się w trzech pierwszych częściach, które miałam okazję poznać już wcześniej. Czego po niej oczekiwałam? Trudno powiedzieć, ale mogę śmiało stwierdzić, że nie otrzymałam do końca tego, co by mnie całkowicie usatysfakcjonowało.

wtorek, 4 kwietnia 2017

"Księga cytatów. Najpopularniejsze motywy literackie" Agata Hącia, Ewa Wolańska, Adam Wolański

TYTUŁ: Księga cytatów. Najpopularniejsze motywy literackie
AUTORZY: Agata Hącia, Ewa Wolańska, Adam Wolański
ILOŚĆ STRON: 398
WYDAWNICTWO: PWN
DATA WYDANIA: 13.03.2017


Za możliwość zapoznania się z Księgą cytatów dziękuję Wydawnictwu PWN


Księga stanowi nieocenioną pomoc dla uczniów powtarzających materiał z języka polskiego, piszących przekrojowe wypracowania, rozprawki i eseje, a także przygotowujących prezentację własnego tematu na tzw. maturę wewnętrzną.




Zdecydowana większość czytelników uwielbia cytaty. Ja także należę do tej grupy, dlatego bardzo się ucieszyłam, kiedy zostało mi zaproponowanie zrecenzowanie „Księgi cytatów”. Drugą rzeczą, która mnie przekonywała był podpis: najpopularniejsze motywy literackie oraz polecane maturzystom. Z racji, że sama za całkiem niedługo będę maturzystką, uznałam, że zapoznanie się z tą pozycją będzie dobrym pomysłem. Teraz, już po przeczytaniu, mogę śmiało powiedzieć, że oczekiwałam czegoś zupełnie innego.